Høsten 2006 havnet jeg på rett hylle. Den var helt tom, eller rettere sagt: den var åpen! Fylkesarkivet i Vestfold hadde ansatt landets første arkivformidler – «Vær så god! 5000 hyllemeter!»
Tekst: Ulla Nachtstern, Vestfoldarkivet – Arkheion 1 2018
Jeg kjente på ansvar og formidlerfryd, oppdradd i kunstmuseumssektoren – ja, ikke et stygt ord om den (men den har vært ganske hierarkisk). De lange rekkene i arkivmagasinet smilte imidlertid med grå tanngard og ropte høyt om innsyn og tilgjengelighet for langt flere enn de som av ulike grunner oppsøkte lesesalen.
Prøve å finne seg sjæl
Små og større formidlingsprosjekter fløt ut. Vi var del av kulturvirksomheten i fylkeskommunen, og Den kulturelle skolesekken i Vestfold åpnet for arkivformidling: Brev fra barn, hvalfangstkilder, prestens kjærlighetsbrev, kamp for stemmerett og politiske foreninger som gjemte unna medlemslista i krigstid. Og hva er en kilde? Er kildekritikk viktig, har vi rettigheter og vern? Jeg var en reisende formidler – og forsøkte å balansere unike historier opp mot arkivfaglige aspekter. Så kom flere arkivformidlere til som inspirerte og satte slike problemstillinger tydeligere på blokka. Imidlertid søkte jeg å finne min vei, det viktigste å betone, hvordan bruke mine særlige kompetanser og nettverk som spiller en selv og prosjektene gode, helst brilliante!
Arkiv + museum = Det angår også deg
I 2009, som følge av museumskonsolideringen, ble Vestfoldmuseene IKS opprettet. Vestfoldarkivet ble del av gildet, med nye oppgaver, kolleger og krav om samarbeid. Arkiv er jo ikke museum, og det var skjerpende å tegne forbindelseslinjer og egne kart. For formidlingen ble sammenslutningen et pluss; flere begikk historieformidling under samme desentraliserte tak. I 2014 utviklet flere formidlere et kildenært prosjekt som satte dagsorden for arkivformidlingen: «Det angår også deg. Demokrati og menneskerettigheter i Vestfold». Her løftes lokale institusjoner og skjebner knyttet til Holocaust frem – og elevene får reflektere rundt ansvaret vi alle har som utøvere av tanker og stemmer og handlinger. Gjennom prosjektet har Vestfoldarkivet tatt en uttalt samfunnsrolle. Og det blir verdsatt og brukt. Kulturrådet har støttet – og Den kulturelle skolesekken bidrar til at over 10 000 elever har kommet så langt.
Go Demo
Vestfold fylkeskommune mente at «Det angår også deg» burde føre til internasjonalt samarbeid – og i april ble Erasmus+-prosjektet «GoDemo» sparket i gang. Sammen med Vestfold fylkeskommune, Universitetet i Sør-ØstNorge, Nøtterøy videregående skole og samarbeidspartnere i Sverige, Polen, Tyskland og Italia, skal vi undersøke hvordan formelle og uformelle læringsinstitusjoner kan bidra til å redusere likegyldighet, polarisering og økende mistro mot demokratiske verdier. Signaler sier at unge mennesker trenger å oppøve historiebevissthet og refleksjon over fordommer og forestillinger i møte med hverandre. Det er spennende å få bidra; gjennom kilder vise følger av fordomsfulle tankemønstre og bidra til pedagogiske metoder om vern av demokrati og grunnleggende menneskerettigheter.
Du er FRI
«Det angår også deg» meislet ut en retning for Vestfoldarkivet: frem til 2021 skal formidling som fremhever menneskerettigheter, demokrati og mangfold prioriteres – og Vestfoldmuseenes plan sier det samme.
Og arkivets siste formidlingsprosjekt følger opp: «Du er FRI» er en fortellerforestilling om toleranse, likeverd og skeivt mangfold. Samfunnet skal romme oss alle. Men er det slik – og har det alltid vært slik? Hvorfor har vi våre holdninger? Hvordan endrer de seg? Har de endret seg? «Du er FRI» tar utgangspunkt i skeiv historie, som trekkes ut av arkiv og samtid. Den berører og utfordrer holdninger og hvordan vi forvalter verdier. Det legges også opp til samtale, der folks erfaringer og holdninger får spille med. Vestfoldarkivet har sammen med Foreningen FRI Vestfold og Skeivt arkiv i Bergen bistått forteller Charlotte Øster, som har skrevet og fremfører fortellerforestillingen. Vestfold fylkeskommune og Fritt ord har gitt uvurderlig støtte.
Kritiske spørsmål
Det er kanskje ikke tradisjonell arkivformidling vi bedriver. Ikke bare. Selvfølgelig vektlegger vi også å gi målgruppene kunnskap om deres demokratiske rettigheter, hvordan arkiver bevares og hvordan arkivinstitusjoner arbeider. Men det at Vestfoldarkivet benytter en faglig rolle til å reise kritiske spørsmål om både fortid og nåtid, viser at institusjoner som våre har en unik mulighet og påvirkningskraft til å knytte historiske hendelser der demokrati og menneskerettigheter er satt under press opp mot samtidens utfordringer. Det at vi kan skape relevans og dybdeforståelse, sier noe om viktigheten av arkiver og vår samfunnsrolle. Og ikke minst gir det meningsfylte arbeidsdager.
Arkivformidler Ulla Nachtstern har fått Nøtterøy kommunes kulturpris for sitt arbeid med «Det angår også deg» og «Mangfoldsprisen» fra Foreningen FRI Vestfold for «Du er FRI».